Robotul călugăr e cea mai nouă propagandă bisericească
Un călugăr budist robot este tot ce-ți trebuie pentru a te converti la budism. Metoda de propagandă religioasă e mai modernă decât pare.
China este o țară a contrastelor, unde capitalismul și comunismul coexistă, dar și unde tehnologia și tradiția religioasă nu se anulează una pe cealaltă. Și pentru cine credea că est-asiaticii preferă să nu amestece tehnologia cu religia, s-a înșelat amarnic.
Un robot care înfățișează un călugăr chinez budist are rolul să-ți dea câteva lecții despre viață și să convingă eventual să treci la budism. Acolo unde omul eșuează, încearcă inteligența artificială.
Robotul acesta e unul din multele lucruri neobișnuite pe care le poți întâlni prin China, dar începi să te obișnuiești cu ele odată ce ajungi să înțelegi modul în care își câștigă existența călugării budiști.
De exemplu, un lucru de mirare este faptul că acest robot a fost creat chiar într-un templu budist. Prin urmare, e de la sine înțeles rolul pe care îl are călugărul artificial.
Nu este mai înalt de 60 de centimetri, are un design nostim, care îți atrage privirea și îți dai seama că întruchipează un călugăr după „straiele” simple portocalii, specifice preoților budiști.
Și nu este deloc un „călugăr” ostil ideii de nou, așa cum te-ai aștepta, ci e mai deschis față de tehnologie decât pare la prima vedere. În mâini ține chiar o tabletă stilizată, pe care o folosești pentru a interacționa cu el. Este atracția principală a copiilor, indiferent că e vorba de cei autohtoni sau de turiști.
Este dotat cu un computer destul de inteligent, care-l face capabil să răspundă la peste o sută de întrebări legate de religia budistă. Este diferit de Siri sau Alexa, pentru că el are programate răspunsuri atent selecționate de creatorii săi, călugării budiști. Ce să-i faci, nimic nu e perfect, dar când pui o inteligență artificială să lucreze cu dogme religioase, trebuie să fii prevăzător.
După cum se pare, robotul este realizat după Xian’er, un personaj din cărțile și desenele animate chinezești. A fost creat în 2015, e una dintre cele trei versiuni ale aceluiași robot și, desigur, a fost realizat cu ajutorul unor companii de tehnologie.
Călugărul robot servește în spațiile publice rolul de ambasador cultural, pentru că trebuie să-i inițieze pe copii în tainele budismului, iar prin asta, contribuie și la modernizarea templelor budiste, le aduce în pas cu vremurile.